dnes je 16.11.2024

Input:

330/2009 Z.z., Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky o zariadení školského stravovania

330/2009 Z.z.
Vyhláška
Ministerstva školstva Slovenskej republiky
zo 14. augusta 2009
o zariadení školského stravovania
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky podľa § 142 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon”) ustanovuje:
§ 1
Táto vyhláška ustanovuje spôsob organizácie a prevádzky zariadenia školského stravovania, určovania počtov zamestnancov, kontroly kvality podávaných jedál, materiálno-technické zabezpečenie školských jedální a podrobnosti o predaji doplnkových jedál v školských bufetoch.
§ 2
(1)  V zariadeniach školského stravovania podľa § 139 až 141 zákona sa zabezpečuje najmä
a)  zdravá výživa detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach,
b)  diétne stravovanie detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach,
c)  stravovanie detí a žiakov zúčastňujúcich sa na výchovno-vzdelávacích aktivitách alebo športových aktivitách organizovaných v rámci súťaží, olympiád alebo prehliadok,
d)  celospoločenské programy podpory zdravia,1)
e)  stravovanie zamestnancov škôl alebo školských zariadení,
f)  poskytovanie stravovania bývalým zamestnancom škôl alebo školských zariadení, ktorí v škole alebo školskom zariadení pracovali do odchodu do dôchodku, a iným fyzickým osobám,
g)  stravovanie detí a žiakov a zamestnancov škôl alebo školských zariadení počas školských prázdnin, ktorí sa zúčastňujú na výchovno-vzdelávacích aktivitách.
(2)  Ustanovenia odseku 1 písm. c) a f) sa nevzťahujú na zariadenia školského stravovania v materskej škole, ak je možnosť zabezpečiť stravovanie iným spôsobom.
§ 3
(1)  V školskej jedálni sa výroba jedál uskutočňuje podľa
a)  materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie, receptúr pre diétne stravovanie a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť,
b)  odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
c)  zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1,
d)  hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,2)
e)  finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma podľa § 140 a 141 zákona,
f)  hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov1) s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.
(2)  Na základe odborného posúdenia ošetrujúceho lekára možno v školskej jedálni alebo výdajnej školskej jedálni zabezpečovať diétne stravovanie pre deti a žiakov, ktorých zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie.
(3)  Výroba jedál pre zamestnancov škôl alebo školských zariadení, bývalých zamestnancov škôl alebo školských zariadení a iné fyzické osoby sa v školskej jedálni zabezpečuje podľa odseku 1 písm. a) až d) rovnako ako pre vekovú skupinu 15 až 18-ročných.
(4)  Pred výdajom stravy v školskej jedálni je potrebné zabezpečiť odber vzoriek z hotových jedál, uchovať ich a viesť o nich dokumentáciu podľa osobitného predpisu.3)
(5)  Organizáciu v školskej jedálni upravuje prevádzkový